środa, 24 lutego 2016

MASA SOLNA - czyli masa zabawy za grosze :)

Zaczęło się ta niewinnie - wysłaliśmy tatę po sól, a on wrócił z trzema paczkami. Zapas na miesiące :) Chyba, że coś z tym zrobimy...... Od razu wpadła myśl do głowy - MASA SOLNA!!!! Chwilka roboty, a potem mnóstwo zabawy :)


My - z powodu ograniczonego czasu, skorzystaliśmy z  najprostszego przepisu, który znałam jeszcze z dzieciństwa. Oczywiście, można dodać do niej różnego dodatki, żeby zwiększyć jej plastyczność, późniejszą trwałość, a nawet kolor, ale do tego wrócimy innym razem.

Żeby zrobić masę solną wystarczy mieć :

200g soli
200g mąki
pół szklanki ciepłej wody










Należymy do leniwców, więc w pierwszej fazie wyrabialiśmy ciasto mikserem z metalowymi łapkami w kształcie świderka.Wodę dodajemy stopniowo na niskich obrotach. Masa musi być elastyczna - w razie potrzeby należy zwiększyć lub zmniejszyć ilość wody. Ciasto nie może być za rzadkie! My dokończyliśmy wyrabiać masę ręcznie na blacie, aby była miękka i sprężysta. Użycie miksera jednak skraca zdecydowanie czas wyrabiania :)






Co z tego zrobimy ? Hmmmmm to już podpowie nam tylko nasza wyobraźnia :)


Do masy solnej możemy dodać również :

- mąkę ziemniaczaną
- klej do tapet (jeśli będzie w proszku to przygotowujemy wcześniej wg. przepisu)
- klej  stolarski
- olej

Masę solną można również barwić np. farbą plakatową lub barwnikiem spożywczym. Możemy również spróbować produktów spożywczych takich jak kakao, papryka w proszku, kurkuma :)

Nasze dzieła suszymy w piekarniku - my osobiscie proponujemy 50 - 60 stopni i uchylone delikatnie drzwiczki. Wyższa temperatura i zamknięte drzwiczki spowodują, że prace mogą popękać. Dzieł należy pilnować, bo możemy je najzwyczajniej w świecie spalić. Czasem może być to efekt zamierzony - np. brązowe baranki wielkanocne :) Najlepszą metodą jest jednak suszenie naturalne, w nasłonecznionym, ciepłym miejscu - może to jednak potrwać kilka dni. Można się również wspomóc grzejnikiem, ale należy pamiętać aby prace ułożone były na czymś płaskim, aby się nie odkształciły.

Pomysłów na wykorzystanie masy solnej jest dosłownie nieskończoność :) Do zabawy można wykorzystać foremki do pierników i babeczek, foremki dołączane do ciastoliny, wałki, nożyczki, nożyki, wyciskacz do czosnku, praktycznie jesteśmy nieograniczeni w naszej kreatywności.


Polecamy zrobienie większej ilości masy i przechowywanie w foliowym woreczku w lodówce.


W najbliższym czasie pokażemy nasze prace. A poniżej dzieło najmłodszego członka naszej rodziny - pizza solno - makaronowa :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz